Allehelgenskonserter i Åmot og Elverum Brahms: Et tysk rekviem


Elverum kirke søndag 6. november kl 1900

En trøst i møte med døden. Slik kan vi beskrive Johannes Brahms sitt store rekviem. Velkommen til Allehelgenskonserter i Åmot og Elverum kirke.

 

Da Johannes Brahms komponerte sitt rekviem i 1867, var det mye ved «dødsmessen» som vekket oppmerksomhet. Fram til da var et rekviem skrevet over faste tekster på latin. Vi kjenner det igjen fra blant annet Mozarts Rekviem. Innholdet var rettet til den avdøde. Her er bønner om evig ro og hvile, og også tekster om synd, straff og dommedag.

 

Med Johannes Brahms fikk folk endelig en dødsmesse på sitt eget språk. Derav tittelen «Et tysk rekviem». Tekstene var nytt sammensatt, og hentet fra Luthers Bibel. I Brahms sitt rekviem er de etterlatte i fokus. De skal oppleve trøst, håp og fred. Med konserten henvender vi oss til alle som har mistet noen de var glad i. Mange oppsøker kirker og kirkegårder rundt allehelgen nettopp av den grunn. Samtidig er Brahms Requiem et av de store klassiske musikkverker som tiltrekker seg konsertpublikum generelt.

 

Når Cantate Domino inviterer til konsert på allehelgensdag i Elverum kirke, er det med to av Norges aller beste pianister ved flygelet: Jens Harald og Jorunn Marie Bratlie. Begge er professorer ved Norges musikkhøgskole. Jorunn Marie var solist med ungdomssymfonikerne i Elverum tidlig i karrieren, og synes det er stas å vende tilbake til byen for denne konserten.

Sangsolistene er dyktige, og har stått på flere store scener. Julia Gusek synger Brahms Requiem på en strålende måte. Sakarias F. Tranvåg er for tiden solistpraktikant ved Den Norske Opera.

 

Brahms skrev mye musikk, blant annet fire symfonier, to serenader, to ouverturer, to konserter for klaver og orkester, konsert for fiolin og orkester, konsert for fiolin, cello og orkester, rundt 30 verker for kammermusikk, fire verker for firehendig klaver, mange klaversonater og rundt tretti vokalverk. Det mest kjente av vokalverkene er utvilsomt ”Ein deutsches Requiem nach Worten der heiligen Schrift”.

 

 

"Requiem" av Johannes Brahms

 

Åmot kirke Lørdag 5. november kl 19.00

Elverum kirke Søndag 6. november kl 19.00

 

Cantate Domino
Solister: Julia Gusek og Sakarias F. Tranvåg
Flygel: Jorunn Marie og Jens Harald Bratlie
Dirigent: Ole Andreas Fevang

Billetter til salgs ved inngang og på nett:

Åmot kirke: https://app.checkin.no/event/47852/brahms-requiem

Elverum kirke: https://app.checkin.no/event/46765/brahms-requiem

 

Tilbake