En lyd av himmel


En cymbelstjerne til Elverum kirke var bursdagsønsket til prosten. Du kan fortsatt bidra!

MUSIKK ER VIKTIG både i kirkas og prostens liv. Etter 23 som prest i Elverum har orgelmusikken fulgt ham i glede og sorg i kirkerommet. I 2006 fikk Elverum kirke også nytt orgel. Men en liten detalj mangla. – Jeg hadde verken sett eller hørt en cymbelstjerne. Men kantor Ole Andreas Fevang fortalte meg hva det var, og hva slags virkning den hadde. Ikke minst på barn. En stjerne på orgelet som snurrer rundt, og singlende lyd av små bjeller som drysser en lyd av stjernestøv over salmesang og orgelmusikk.

Bursdagsfest
Jeg hadde lyst å ønske meg noe som varer og som mange kan ha glede av. Responsen har vært overveldende, sier prost Ole Kristian Bonden (50). På selve bursdagen ble det arrangert konsert i Elverum kirke. Dette var startskuddet på innsamlingen. Simen Ekeberg, Kine Evensen og Kristine Våge sang. 5 kantorer bidro med orgel og pianospill, og forfatteren Lars Mytting hadde spesialskrevet en monolog til cymbelstjernens pris, som han framførte selv. Etterpå var det kake og kaffe i kantina på nyrenoverte Elverum videregående skole. 

Til jul?
Mandagen etter var det allerede samlet inn kr 75 000. Det er en lengre prosess å føre slike ting inn i kirkerommet. Menighetsråd, fellesråd, biskop og riksantikvar er involvert. Håpet er å få det på plass til julaften. Å spille på cymbelstjerna når vi kommer til siste verset på «Deilig er jorden» ville vært perfekt, sier Bonden. Cymbelstjerner ble vanlig på orgler i Nord-Europa i barokken på 16-1700-tallet. Men på 1800-tallet forsvant de mer og mer. Elverum kirke ble bygd i denne perioden, i 1736, men har aldri hatt cymbelstjerne før. 
– Det har fått sin renessanse igjen de siste 50 åra. Da Våler kirke fikk nytt orgel etter brannen, ble det investert i cymbelstjerne her. Jeg har vært og hørt på den. Det gjør noe med oss når det spilles på cymbelstjerna. Vi retter opp ryggen og lytter. Lyden drar oss oppover. Den får oss til å smile, kjenne på høytid. Sammen med orgelmusikken, 
sangen, stemningen – gir cymbelstjerna oss en lyd av himmel, mener prosten. 

Du kan fortsatt bidra til innsamlingen på vipps 586287

Foto: Heidi Grønvold Bøe

Denne artikkelen er hentet fra Kirkebakken nr. 1/2020 side 3. 
Atrikkelen er noe redigert for å passe på våre nettsider. 
Tekst: Anja Terjesen

 

Tilbake